De största cyberhoten mot företag och hur du motverkar dem

Företag löper idag en stor risk att utsättas för alla typer av cyberattacker. Tyvärr blir internet en mindre säker plats att vara på varje dag eftersom cyberbrottslingar vässar sina tillvägagångssätt. Men med rätt verktyg och strategier kan du stärka din verksamhets IT-säkerhet och således minska risken för att ni blir offer för brottslingarnas illdåd.

 

I den här artikeln tar vi en närmare titt på de vanligaste cyberhoten som svenska företag möter idag och ger några tips på hur man kan motverka dem.

Ransomware-attacker

Ett av de vanligaste och största cyberhoten mot företag i dag är enligt Europaparlamentet så kallade ransomware-attacker. Ransomware, på svenska kallat utpressningstrojan, är en typ av skadlig programvara som krypterar data för att hindra ett företag från att fungera korrekt tills företaget betalar hackaren den begärda summan. 

 

Cyberbrottslingarna lämnar allt som oftast ett meddelande till företaget under attacken med instruktioner om hur de ska betala. Om företaget inte betalar hotar de med att läcka, förvanska eller förstöra information som är privat och värdefull för företaget.

 

Det finns flera åtgärder som företag kan vidta för att skydda sig mot utpressningstrojaner. Förutom att se till att alla programvaror på arbetsplatsen är uppdaterade och att alla anställda är utbildade i IT-säkerhet, kan det löna sig att anlita en säkerhetskonsult. En säkerhetskonsult gör en bedömning av företagets IT-säkerhet för att ni ska kunna stärka IT-systemet och minska risken för att en ransomware-attack överhuvudtaget äger rum.

Skadliga programvaror

Därefter kommer det cyberhot som de allra flesta hört talas om: skadlig programvara. Skadlig programvara är ett paraplybegrepp som omfattar virus, maskar, trojaner och så kallade spionprogram. Skadliga programvaror sprider sig snabbt och kan därför orsaka förödande konsekvenser för företag av alla slag. De kan komma åt personuppgifter och lösenord, skicka e-post med viruslänkar till kunder och ladda ner skadligt innehåll till verksamhetens enheter. Med andra ord kan skadlig programvara försätta företaget i en mycket dålig situation.

 

För att skydda sig mot dessa cyberhot kan företag kryptera all sin data och göra säkerhetskopior på flera hårddiskar. På så sätt behöver du inte riskera att förlora allt ditt hårda arbete i händelse av en lyckad cyberattack. Dessutom bör ni hålla alla era program och system uppdaterade och inte minst se till att ni har pålitliga virusskydd installerade på alla era enheter!

DDoS/Överbelastningsattack

Ett annat mycket vanligt cyberhot, som särskilt drabbar många företag varje år, är överbelastningsattacker. På ‘internetspråk’ kallas detta för en DDoS-attack, vilket står för distributed-denial-of-service. Det är en storskalig attack som kan rikta sig mot till exempel ett företags webbplats eller datorsystem. Syftet med en överbelastningsattack är att slå ut webbplatsen eller servern och således göra den otillgänglig för användarna. För företag kan detta leda till förlorade intäkter och naturligtvis till att deras rykte skadas.

 

För att minska risken för en sådan här förödande cyberattack kan du säkra brandväggar och system som upptäcker olaga intrång innan skadan sker. Många antivirusprogram fungerar också för att identifiera DDoS-attacker i tid och således avlägsna dem innan de genomförs.